Észterek: Karbonsavak és alkoholok reakciójából vízkilépéssel keletkező vegyületeket. Tul.: Az alacsonyabb és közepes számú karbonsavak alacsony és közepes szénatom számú alkohollal alkotott vegyületei kellemes gyümölcsre emlékeztető szagú folyadék. Gyümölcs észter a magasabb komponensekből képződtek szilárdak. Elnevezésük: alkohol CH-csoportjának neve+ savmaradék ion neve. Csoportosítása: 1, gyümölcs észterek szeszes italokban aroma. 2, bonyolult észterek vagy viaszok. pl. méhviasz. 3, gliceridek, glicerinek nagy szénatom számú karbonsvval alkotott észterei: zsírok, olajok. Az észetrképződés megfordítható folyamat, ellentétes folyamata észter hidrolízis. Mely során az észterek adva alkoholra és karbonsavra bomlik. Di és Poliszaharidok Malátacukor(maltóz) Fehér, vízben oldódik, redukáló hatású, sejtekben köztes termék keményítő lebontása során a keményítő és a glükóz során. Zöld levelekben magvukban fordul elő. Szachuróz (Nád ill. répacukor) Fehér, vízben nem oldódik, nem redukáló hatású, hétköznapi cukor, Előfordul: Kristály, porcukor formában. 160o -on olvad. Karamelizálódik. Keményítő: Növények magavaiban, gumóiban tartalék tápanyag, A keményítő nem egyenes láncú, hanem csigavonalban felcsavarodik. Hélix szerkezetű. Fehér por, vízben nem oldódik, melegvíz kissé oldja. Jell. Reakciója van a jóddal. Keményítő+Jód: Kék színeződés Felhaszn: Fontos energiahordozó tápanyag, alkohol alapanyaga, édesítőipar használja. Textilipar- Vászon keményítése, zselés anyagokban csiriz. Cellúlóz: Természetben leggyakrabban előforduló szerves vegyület. Egyenes láncú hidrogénhíd kötés kapcsolja össze. Papír és a Textilipar használja fel. Sem vízben sem szerves ill. szervetlen vegyületelkben nem oldódik. Nemcsak szilárdító anyag, hanem fontos tápanyag is, a szervezet nem képes lebontani. Te fontos a rostos tápanyag. Cellúlóz nitrát=füst nélküli lőpor. Monoszacharidok: Szőlőcukor :cé hat há tizenkettő ó hat. Kristályos, vízben nem oldódik melegítve megsárgul, karamellzálódik. Vizes közegben a gyűrű felszakad. A lánc végén aldehid csoport alakul ki. Redukáló tulajdonságúvá változik. A cé izomerja nem található meg a természetben. A dé izomerja viszont igen. Földi élet energiaforrása. Erjedésekor: Szőlőcukor: Etil alkohol. Gyümölcscukor: gyűrűs szerkezetű, fehér kristályos, nagyon édes, gyorsan elégeti a szervezet. Ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Ribóz: cé öt há tíz ó hat Dezoxiribóz: cé öt há tíz ó négy. RNS és DNS építi fel. Észterek: Karbonsavak és alkoholok reakciójából vízkilépéssel keletkező vegyületeket. Tul.: Az alacsonyabb és közepes számú karbonsavak alacsony és közepes szénatom számú alkohollal alkotott vegyületei kellemes gyümölcsre emlékeztető szagú folyadék. Gyümölcs észter a magasabb komponensekből képződtek szilárdak. Elnevezésük: alkohol CH-csoportjának neve+ savmaradék ion neve. Csoportosítása: 1, gyümölcs észterek szeszes italokban aroma. 2, bonyolult észterek vagy viaszok. pl. méhviasz. 3, gliceridek, glicerinek nagy szénatom számú karbonsvval alkotott észterei: zsírok, olajok. Az észetrképződés megfordítható folyamat, ellentétes folyamata észter hidrolízis. Mely során az észterek adva alkoholra és karbonsavra bomlik. Di és Poliszaharidok Malátacukor(maltóz) Fehér, vízben oldódik, redukáló hatású, sejtekben köztes termék keményítő lebontása során a keményítő és a glükóz során. Zöld levelekben magvukban fordul elő. Szachuróz (Nád ill. répacukor) Fehér, vízben nem oldódik, nem redukáló hatású, hétköznapi cukor, Előfordul: Kristály, porcukor formában. 160o -on olvad. Karamelizálódik. Keményítő: Növények magavaiban, gumóiban tartalék tápanyag, A keményítő nem egyenes láncú, hanem csigavonalban felcsavarodik. Hélix szerkezetű. Fehér por, vízben nem oldódik, melegvíz kissé oldja. Jell. Reakciója van a jóddal. Keményítő+Jód: Kék színeződés Felhaszn: Fontos energiahordozó tápanyag, alkohol alapanyaga, édesítőipar használja. Textilipar- Vászon keményítése, zselés anyagokban csiriz. Cellúlóz: Természetben leggyakrabban előforduló szerves vegyület. Egyenes láncú hidrogénhíd kötés kapcsolja össze. Papír és a Textilipar használja fel. Sem vízben sem szerves ill. szervetlen vegyületelkben nem oldódik. Nemcsak szilárdító anyag, hanem fontos tápanyag is, a szervezet nem képes lebontani. Te fontos a rostos tápanyag. Cellúlóz nitrát=füst nélküli lőpor. Monoszacharidok: Szőlőcukor :cé hat há tizenkettő ó hat. Kristályos, vízben nem oldódik melegítve megsárgul, karamellzálódik. Vizes közegben a gyűrű felszakad. A lánc végén aldehid csoport alakul ki. Redukáló tulajdonságúvá változik. A cé izomerja nem található meg a természetben. A dé izomerja viszont igen. Földi élet energiaforrása. Erjedésekor: Szőlőcukor: Etil alkohol. Gyümölcscukor: gyűrűs szerkezetű, fehér kristályos, nagyon édes, gyorsan elégeti a szervezet. Ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Ribóz: cé öt há tíz ó hat Dezoxiribóz: cé öt há tíz ó négy. RNS és DNS építi fel. Észterek: Karbonsavak és alkoholok reakciójából vízkilépéssel keletkező vegyületeket. Tul.: Az alacsonyabb és közepes számú karbonsavak alacsony és közepes szénatom számú alkohollal alkotott vegyületei kellemes gyümölcsre emlékeztető szagú folyadék. Gyümölcs észter a magasabb komponensekből képződtek szilárdak. Elnevezésük: alkohol CH-csoportjának neve+ savmaradék ion neve. Csoportosítása: 1, gyümölcs észterek szeszes italokban aroma. 2, bonyolult észterek vagy viaszok. pl. méhviasz. 3, gliceridek, glicerinek nagy szénatom számú karbonsvval alkotott észterei: zsírok, olajok. Az észetrképződés megfordítható folyamat, ellentétes folyamata észter hidrolízis. Mely során az észterek adva alkoholra és karbonsavra bomlik. Di és Poliszaharidok Malátacukor(maltóz) Fehér, vízben oldódik, redukáló hatású, sejtekben köztes termék keményítő lebontása során a keményítő és a glükóz során. Zöld levelekben magvukban fordul elő. Szachuróz (Nád ill. répacukor) Fehér, vízben nem oldódik, nem redukáló hatású, hétköznapi cukor, Előfordul: Kristály, porcukor formában. 160o -on olvad. Karamelizálódik. Keményítő: Növények magavaiban, gumóiban tartalék tápanyag, A keményítő nem egyenes láncú, hanem csigavonalban felcsavarodik. Hélix szerkezetű. Fehér por, vízben nem oldódik, melegvíz kissé oldja. Jell. Reakciója van a jóddal. Keményítő+Jód: Kék színeződés Felhaszn: Fontos energiahordozó tápanyag, alkohol alapanyaga, édesítőipar használja. Textilipar- Vászon keményítése, zselés anyagokban csiriz. Cellúlóz: Természetben leggyakrabban előforduló szerves vegyület. Egyenes láncú hidrogénhíd kötés kapcsolja össze. Papír és a Textilipar használja fel. Sem vízben sem szerves ill. szervetlen vegyületelkben nem oldódik. Nemcsak szilárdító anyag, hanem fontos tápanyag is, a szervezet nem képes lebontani. Te fontos a rostos tápanyag. Cellúlóz nitrát=füst nélküli lőpor. Monoszacharidok: Szőlőcukor :cé hat há tizenkettő ó hat. Kristályos, vízben nem oldódik melegítve megsárgul, karamellzálódik. Vizes közegben a gyűrű felszakad. A lánc végén aldehid csoport alakul ki. Redukáló tulajdonságúvá változik. A cé izomerja nem található meg a természetben. A dé izomerja viszont igen. Földi élet energiaforrása. Erjedésekor: Szőlőcukor: Etil alkohol. Gyümölcscukor: gyűrűs szerkezetű, fehér kristályos, nagyon édes, gyorsan elégeti a szervezet. Ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Ribóz: cé öt há tíz ó hat Dezoxiribóz: cé öt há tíz ó négy. RNS és DNS építi fel.