Szénhidrátok: szénből hidrogénből és oxigénből felépülő szerves vegyületek. Jelentőségük:- növényi vázanyagok tartalák vázanyag örökítőanyag Csoportok: 1) egyszerű : Bontása nem szénhidrátot ad ( szőlőcukor- glükóz, fruktóz- gyümölcs cukor, 2) összetett : Bontása szénhidrátot ad répacukor (szaharóz ) keményítő ( cellulóz ) Többértékű alkoholok: Oxidációs termékei: egy molekulában több hidroxil csop ( OH ) Aldehid ketó csoport Egyszerű cukornak nevezzük a monoszacharidokat. A szénatomok elágazásmentesen kacsolódnak egymáshoz, vízben oldódnak, kémhatása semleges. Lehetnek : triózok ( C ), tetrózok ( C ), pentózok ( C ), hexózok ( C ), heptózok ( C ) Megkülömböztetünk aldehid csoportot tartalmazó aldózokat és ketoncsoportot tartalmazó ketózokat. Szőlő cukor : - szerves anyag. Zöldnövényekben fotoszintézis útján keletkezik. Édes gyümölcsök levében és a mézben halmozódik fel.Fontos tápanyag. Diszacharidok : n maltóz : (malátacukor) 2 glükóz részből épül fel. Redukáló diszacharid. A csirázó magvakban fordul elő. n cellóbióz : 2 glükóz molekula köti össze. Redukáló diszacharid. n Szaharóz : ( répacukor, közönséges cukor) Legfontosabb diszacharid. Nem redukáló. Poliszacharidok: n keményítő : (C H O )n ( n= 400 - 1000) A növények a szénhidrátokat keményítő formájában raktározzák. Fotoszintézis során képződő szőlőcukorból keletkezik. n cellulóz : ( C H O )n (n= 3000- 8000) természetes szénvegyület.