XIV. tétel Alkáliföldfémek Csoportjellemzés: II. A oszlop s mező elemei Be 2s2 Mg 3s2 Ca 4s2 Sr 5s2 Ba 6s2 Ra 7s2 Olvadás-, forráspont, sűrűség, elektronegativitás csökken, de az olvadáspontnál és a sűrűségnél némi ingadozás van. Fizikai tulajdonság: Ionvegyületekben 2 vegyértékűek, poláris nagy anionoknál (szulfátok, foszfátok, karbonátok), ion-kovalenskötés is előfordul; Fémrácsokban a fémkötését s2 elektronnal látják el, ami több mint az alkálifémeknél, ezért olvadáspontjuk is magasabb (1100 - 1900C°); Szintén könnyű fémek, mert sűrűségük 5-nél kisebb. Az alkáli fémeknél keményebbek, elektromosságot rosszabbul vezetik; Kémiai tulajdonság: Vízzel és savakkal hidrogéngáz fejlődése mellett reagálnak, ugyanúgy, mint az alkálifémek. A magnézium meggyújtva vakító fénnyel ég, és (2Mg + O2 = 2MgO) fehér por, magnéziumoxid keletkezik; Az alkáliföldfémek jellegzetesen elszínezik a lángot: kálcium: téglavörös; stroncium: bíborvörös; bárium: fakózöld; ezt a lángfestést ezeknek a fémeknek a kimutatására használjuk. Előfordulás: ásványokban. Közülük ismertebbek a berill - berilium - alumíniumszilikát; azbezt - kalcium - magnéziumszilát; magnezit - magnézium-karbonát (MgCO3); dolomit - magnézium-karbonát; MgCO3 + CaCO3; mészkő - CaCO3; gipsz - CaSO42H2O Alkáliföldfémek vegyületei: oxidok: bázisanhidridek, olvadáspont magas, ilyen pl. a kalciumoxid, amely kalcium-karbonátból keletkezik. CaCO3 [pic] CaO + CO2 hidroxidok, erős bázisok, akkor keletkeznek, ha az oxidokat vízben feloldjuk, pl.: CaO + H2O [pic] Ca(OH)2 - (oltott mész) ionvegyület, felhasználás: 0,1 %-os vizes oldata (oltott mész) szalmasárga, kristálytiszta, CO2 kimutatására szolgál, mert a CO2-t megköti, és kalcium-karbonát keletkezik, amely vízben nem oldódik, így csapadék formájában kiválik, ugyanez a folyamat játszódik le a meszes habarcs kötésénél is. Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 + H2O a fal izzad szulfátok: a kénsav sói, pl: CaSO42H2O - gipsz kloridok sósavsói karbonátok szénsavsói foszfátok ??? A víz keménysége: változó keménység: a vízben oldott állapotban levő kalcium-hidrokarbonát ( Ca(HCO3)2 ), és magnézium-hidrokarbonát ( Mg(HCO3)2 ), ezektől ered a víz kellemes íze, ezek a sók - felforralva a vizet - kicsapódnak, és a víz meglágyul. állandó keménység: más kalcium és magnézium vegyületek okozzák, de ezek forraláskor nem csapódnak ki. összkeménység: az 1. és 2. pont összessége.