VI. tétel A) Csehország természeti viszonyai, nyersanyagok, energiahordozók, iparvidékek B) Hazánk zöldség- és gyümölcstermesztése C) Pécs, Galati, Újvidék, Karszt-hegység Területe 79 000 km2, lakóinak száma 10,4 millió, népsűrűsége közepes. Fővárosa Prága, államformája köztársaság. Felszíne, tájai: Cseh medence, nyugati terület, határoló hegységei a Szudéták, Érchegység, Cseh-erdő, Cseh-Morva-dombság. Morva-medence: határoló hegységei a Szudéták (röghegység), Cseh-Morva- dombság, észak-nyugati-Kárpátok része és a Nyugati-Beszkide. Éghajlat: északi mérsékelt övezet, valódi mérsékelt öv, kontinentális átmeneti. Folyói: Cseh-medencében Moldva, Elba, a Morva-medencében a Morva folyó található. Gazdaság: I/B tétel. Zöldség: kertszerű művelésben a leggazdaságosabb, a kis területen nagy terméshozamok. Meleg- és csapadékigényesek (nagy részük Amerikából származik). Jól tárolhatók, és jól szállíthatók. Burgonya: ipari-, takarmánynövény és emberi fogyasztásra is alkalmas. A homokos talajt kedveli, egyenletes csapadékmennyiséget igényel. Fő termőkörzetei: Nyírség, Somogyi-dombság területei. Hagyma: sok C-vitamint és illó olajokat tartalmaz. Jó minőségű fekete mezőségi talajt, sok napsütést igényel. Fő termőkörzete Makó és vidéke. Paradicsom: konzervipari alapanyag. A laza talajt kedveli, és nagyon hőigényes. Fogyasztópiacok, konzervgyárak közelében termesztik. Paprika: a leghőigényesebb növényünk. Fűszerpaprika: magas C vitamin tartalmú. Szeged és Kalocsa környékén (a világon először használtuk őrleményként); Zöldpaprika: igénytelenebb, szinte mindenütt termesztik Cece, Szentes, Hatvan. Káposzta: Vecsés környéke. Gyümölcstermesztés: kedvezőek az éghajlati hatások, szinte minden mérsékelt övi gyümölcs megterem. A magyar gyümölcsöknek kiváló az ízhatása. Alma: főleg kivitelre termesztjük. Jonatan: Nyírség, dél-Dunántúl, Szabolcs. Sztarking: Kiskunság. Kajszibarack: érzékeny gyümölcs. Kiskunság, Kecskemét. Őszibarack: hő- és napfényigényes, meszes talajkedvelő. Buda és környéke, Szeged, Szatymaz. Bogyós gyümölcs: ezek kedveltek külföldön. Gurulós málna: szörp, mélyhűtött málna. Dunazugi-hegység, Börzsöny. Ribizli (fekete, fehér, piros): Börzsöny, Mátraalja. Szamóca: Szentendrei-sziget, Szeged. Szőlő: a rómaiak telepítették először, eléggé hőigényes nővény, főleg a napsütés fontos számára, a cukortartalmat fokozza. Drága telepíteni, mert az első három évben nem terem. Csapadékigénye mérsékelt, a nyári szárazságot is jól tűri. Történelmi borvidékek: Tokajhegyalja, Tokaj (aszúborok), Eger (Bikavér), Gyöngyös, Abasár, Villány, Szekszárd, Sopron (vörös bor), Balatonfelvídék (fehér borok), Alföldi borok (múlt századiak). Pezsgőgyártás két helyen: Budafok, Balatonboglár. Tartósító ipar: konzervgyárak (Kecskemét, Debrecen, Nyíregyháza), hűtőházak (termő területek körzetei). A. Pécs: város a Mecsekben, Baranya-megye székhelye, kulturális központ, ipari központ. Bőr- (kesztyűgyár), kerámiaipar (Zsolnay). Élelmiszer-, dohányipar. Feketekőszén egyedül itt található Magyarországon. Csontváry múzeum, dzsámi. Galati: város Romániában, folyami kikötő, Duna. Tengeri hajók is fel tudnak jönni idáig, és megrakodhatnak a vaskohókból (bányászat nincs). Újvidék: város Kis-Jugoszláviában, Vajdaság tartomány központja, egyben a magyar kultúra központja. Élelmiszeripara, mezőgazdasága jelentős. Karszt-hegység: hegység Szlovéniában, mészkőhegység, első tudományos kutatás a mészkő hegységekben a víz útjáról (innen a neve, karsztjelenségek).